Ahad, 19 Jun 2011

HAPPY FATHER DAY

Assalamulaikum dan salam 1 Malaysia pada sekalian alam ,

Sudah begitu lama saya tidak berbicara di sini , apa yang ingin diperkatakan di sini tentang pengorbanan seorang bapa .. Eden akui yang eden mempunyai seorang bapa tiri , eden telah kehilangan seorang bapa kandung yang pada ketika tu eden masih lagi tadika .. Agak sayu hati eden ini bila terkenangkan arwah ayah , eden rase macam baru semalam saje berbual dengan dia tapi apakan daya takdir yang memisahkan kami sekeluarga .. Selepas pemergian ayah yang dicintai umie tempat kami bergantung kasih dan sayang , umie lah ayah dan umie lah ibu .. Segala keperluan umie yang sediakan dari keperluan rumah mahupun keperluan sekolah dan sebagainya .. Ketika itu eden agak jelez melihat sahabat2 eden yang lain masih mempunyai seorang ayah .. Tapi eden kuatkan diri kerna eden masih mempunyai seorang ibu yang mengasihi kami , pengorbanan umie pada ketika itu sungguh besar sekali dalam menguruskan kami bertiga .. Bermacam2 yang kami lalui tapi kami tempuhi dengan penuh kesabaran .. 

Sehingga kami ditakdir untuk bertemu dengan seorang ayah , sekarang kami mempunyai seorang ayah tiri .. Walaupun ada yang mengatakan mempunyai ayah tiri ini macam2 dugaan yang dilalui tapi bagi eden itu semua kerja Allah SWT hanya Dia yang tahu , itu semua urusan-Nya .. Kita sebagai hamba-Nya banyakan bersabar dalam menempuh segala dugaan dari-Nya .. Walaupun kadang2 menyakitkan hati tapi eden tetap bangga dengan ayah kerna dia tahu tanggangjawab dia sebagai seorang ayah , memang ayah tiri eden garang orangnya tapi eden tetap sabar menghadapinya .. Umie kata dalam tiga beradik ini , eden seorang aje yang berani cikit lawan cakap ayah .. ia eden memang macam itu dengan umie pun eden kadang2 suka juga lawan cakap .. tapi umie tetap sabar dengan eden heheheh .. Begitu juga dengan ayah , macam2 karenah yang kami buat tapi ayah tetap sabar dengan perangai kami .. 

Pengorbanan ayah pada kami tiga beradik begitu besar sekali , walaupun kami bukan anak kandung dia tapi ayah tetap layan kami dengan baik dan seperti anak diri sendiri .. Kalau nak diikutkan kakak dengan adik eden tak nak panggil ayah , tapi disebabkan eden yang mulakan dulu barulah adik ngn kakak eden pun turut serta sekali .. Sebab bagi eden sudah takdir umie dipertemukan dengan seorg2 kerna sudah cukup banyak pengorbanan yang umie lakukan pada kami bertiga dan kini sampai masenya untuk umie merasai kebahagiannya sendiri .. sekarang keluarga sudi cukup sempurna walaupun kami tak kaya tapi kami kaya dengan budi pekerti .. walaupun ayah garang dan panas baran tapi kami tabah dan sabar hadapinya , kerna dia pun manusia biasa yang ada juga melakukan kesalahan begitu jugak dengan eden .. apa-apa pun pengorbanan ayah begitu besar dalam melayan karenah kami bertiga , pengorbanan dan kasih sayang ayah tiada penghujungnya ayah .. 

Ia kasih sorg ayah tiada penghujungnya , seteruk mana ayah kit itu .. ingat disebabkan dia kita lahir di dunia ini , dan hormatilah , kasihilah dia sperti mana dia menyayangi kita .. jagelah hati mereka sebaik mungkin !!
Walaupun pengorbanan dia tiada penghujung , kita sebagai anak haruslah hormati dia tanpa dia siapa kita akhir hari .
Sempena dengan hari bapa ini , eden nak ucapkan SELAMAT HARI BAPA kepada MENHAD BIN OTHMAN , angah nak cakap terima kasih kerna sudi menjadi sebahagian dari keluarga ini dan sabar dengan melayan karenah kami bertiga yang macam2 karenah ade ini .. terima kasih ayah , semoga ayah sentiasa diberkati dan dilindungi oleh Allah SWT . Amin . dan pada sape2 yang masih m'mpunyai sorg bapa x kiralah ayah kandung atau ayah tiri , hargailah mereka selagi mereka masih ade disisi kita .. pada sape2 yang telah kehilangan sorg ayah sedekahkan al-fatihah buat mereka , semoga roh mereka di tempatkan dikalangan hamba-hamba-Nya yang beriman .. Al-fatihah buat ayahanda tercinta Mohd Jaafar Bin Daud , semoga roh mu dicucuri rahmati . Amin TERIMA KASIH AYAH , KASIH DAN SAYANG MU TIADA PENGHUJUNGNYA . 
SELAMAT HARI BAPA dari anak-anak mu ALONG , ANGAH DAN ADIK !!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan